Træfældning i Meulenborg Skoven

Onsdagens leder fra Helsingør Dagblad

En svinestreg!

Af Klaus Dalgas , den 25. november 2009
Meulenborgskoven er sat til salg af skovens ejer, staten. Via det statslige ejendomsselskab, Freja Ejendomme, annonceres der med »byggegrund med tilhørende fredsskov«. Pris: Fem millioner kroner.

Byggegrunden er den faldefærdige næsten 300 kvardratmeter store bygning i skovens udkant, som ikke har været beboet i mange år. Her kunne en velhavende liebhaver bygge sig en dejlig ejendom i stedet for den gamle midt i et naturskønt område. Fredsskoven er Meulenborgskoven, som hører til ejendommen.

Endnu har der ikke været nogle velhavende liebhavere, der har været interesseret i det gode tilbud. Måske fordi der står – stod – en række meget store, meget flotte og meget gamle træer, som skygger for den sundudsigt, som ejendommen kunne få, hvis træerne ikke var der.

Men vupti, man kan jo bare fælde træerne, så kommer der måske nogle liebhavere, som vil købe.

Det er lige præcis, hvad Freja Ejendomme har gjort. Under påskud om, at der var blevet gjort hærværk mod træerne, og at de derfor absolut skulle fældes af sikkerhedsmæssige årsager, har statsselskabet fældet de gamle træer, som stod i vejen for sundudsigten.

Det lugter langt væk af ulovlig byggemodning. Freja Ejendomme ved udmærket godt, at man ikke må fælde træer, der er over 100 gamle i en fredsskov. Heller ikke selv om der er begået hærværk mod træerne.

Det er uhørt, at et statsselskab på denne måde tilsidesætter alle regler for at få solgt en ejendom, de ikke kan komme af med. Og det er godt, at både Naturfredningsforeningen og det politiske system i Helsingør nu er gået ind i sagen – endda så langt som med en politianmeldelse af Freja Ejendomme, som mistænkes for selv at have begået hærværket mod træerne.

De gamle smukke træer står ikke til at redde. De er fældet af et hensynsløst statsselskab, der har blæst højt og flot på alle regler. Den sag må undersøges til bunds, og der må rulle hoveder i statsselskabet, hvis der er hold i anklagerne.

Og helt principielt må staten straks opgive sit ejerskab af Meulenborgsskoven og helt betingelsesløst give skoven til Helsingør Kommune. Staten har helt tydeligt ingen interesse i den smukke skov, som kun er et irriterende aktiv, der ikke kan sælges med mindre reglerne bryddes. Kommunen har derimod stor interesse i at bevare skoven til gavn og glæde for kommunens borgere.

Staten bør indse, at skoven skal overdrages til kommunen, så der ikke sker flere forfærdelige træfældninger til skade for miljø og natur. Det bør ske nu, hvis der skal være nogen mening i de smukke ord om bedre miljø og bedre natur i Danmark.

 

Skriv et svar